Talentul unui designer este de a face din orice spațiu un mediu plăcut, relaxant și funcțional.
Când spui design interior spui artă, știință, exprimarea dorințelor și trăirilor interioare.Crearea unui design interior înseamnă a înțelege comportamentul uman și a crea spații funcționale, în deplinătate și armonie cu acesta.Talentul unui designer este de a face din orice spațiu un mediu plăcut, relaxant și funcțional. Fie o încăpere, un birou sau un spațiu comercial, orice lucrare de design interior are nevoie de un plan, de documentare, coordonare și efectuare a lucrărilor stabilite. Deși, la prima vedere, un plan de design interior pare foarte simplu, în realitate nu este așa. Designer-ul ales pentru proiect va avea o sumedenie de atribuții. De la planificarea fiecărui spațiu, documentare, dezvoltarea conceptului, programare, inspecții ale lucrărilor efectuate. Și până la relaționare cu ceilalți factori implicați în execuția propriu-zisă a design-ului ales.
Profesia de designer interior este diferită de cea de decorator. Pe scurt, un designer de interior poate decora, dar un decorator nu poate face design interior. Prima meserie este în directă legătură cu cea a arhitectului unui spațiu sau al unei încăperi. Un specialist în design interior va urmări în primul rând funcționalitatea pe care o va da locului pe care îl amenajează. Decoratorul, în același timp, se va ocupa – așa cum îi spune și numele – de decorarea unui spațiu. Alege cromatica, tema și modalitatea de decorare a acestuia. Se referă la aspectul pur vizual al procesului de design interior. Fără a lua în calcul funcționalitatea spațiului, așa cum o face designer-ul profesionist.
Când te ocupi de un proiect de design interior trebuie să ai în vedere o serie de factori esențiali. Este o muncă ce presupune mai mult decât decorare și planificare. Este vorba de folosirea funcțională și efectivă a spațului. Un designer de interior va lucra de multe ori direct cu arhitecții, inginerii și contractorii spațiului pe care îl proiectează. Când vorbim de munca propriu-zisă de design interior vorbim de fapt de proiecte care includ amenajarea bazică a unui spațiu. Acest lucru presupune proiectare care, de cele mai multe ori, se face în directă legătură cu înțelegerea cerințelor tehnice pe care un spațiu le are. Începînd cu ușile și ferestrele acestuia, acustica și luminozitatea dorită. Pe scurt, munca de design interior înseamnă crearea de interioare funcționale, sigure și plăcute utilizatorului final.
O lucrare de design interior merge mai departe de alegerea culorilor și a mobilei potrivite. Un designer de interior are nevoie de cunoștințe în dezvoltarea unei construcții, dar și a principiilor de sustenabilitate. El trebuie să coordoneze și celelalte servicii tehnice, mecanice și electrice pentru a crea un spațiu sigur și funcțional. Totul, pentru a se asigura că cei care îl vor folosi, care vor trăi, învăța sau vor lucra acolo vor fi mulțumiți din punct de vedere estetic. Munca de design interior poate deveni cât se poate de specializată. Vorbim de amenajare a unei locuințe, a unui birou, magazin, spital sau muzeu. Este o profesie cât se poate de creativă, în deplină ascensiune. Poate fi privită ca ocupație artistică, dar este mai mult decât atât. Un designer de interior va trebui să dețină cunoștințe bogate din multe domenii pentru a înțelege cum spațiul în care trăim ne poate influența viața.